Inici     Qui som     Introducció     Climatització     Electrodomèstics     Altres

Autodiagnòstic per a l'eficiència
i l'estalvi energètic

xarxa per una transició energètica justa

Les factures de la llum son massa elevades?​
bolsillo
No pots mantindre ta casa a una temperatura raonable?
frio

Recuperem el control sobre el nostre consum!

Seguint aquestes recomanacions pots estalviar en consum energètic i mantindre la casa en bones condicions.

Els aspectes més importants són la climatització, els electrodomèstics i l’aigua calenta, que en conjunt sumen el 80% del consum total d’una llar.

Recomanem seguir tres passos per a cadascun dels aspectes a revisar:

PAS 1

Quin és el problema i la seua importància

PAS 2

Com comprovar si t'afecta el problema

PAS 3

Quines solucions pots aplicar

Per saber si ha millorat la situació, és important fer les comprovacions del pas 2 després d’introduir canvis. Aquestes comprovacions cal fer-les en dies amb condicions similars per a poder comparar.

CLIMATITZACIÓ

Temperatura, humitat i qualitat de l'aire

1

L’activitat que requereix el major consum energètic a la majoria dels habitatges és la calefacció.

2

Per mantindre la temperatura, és fonamental tindre un bon aïllament: intentar escalfar una casa mal aïllada és com intentar omplir d’aigua un poal foradat.

3

La humitat i la qualitat de l’aire també son importants per afavorir un bon estat de salut.

Com ho pots comprovar?

Fes una inspecció visual buscant esquerdes en les parets, al voltant de les finestres, en les pròpies finestres o en les caixes de les persianes

Les caixes de les persianes son les que és més probable que tinguen fugues, especialment si son de fusta i antigues.

En un dia amb vent, comprova si es filtra l’aire, posant la mà o bé fent servir una espelma i mirant si la flama es mou quan s’apropa a la finestra

Fer aquesta comprovació també permet comparar diferents fugues; evidentment, les que deixen entrar un corrent d’aire més fort son les més greus.

Mesura la temperatura, especialment a prop de les finestres, i en punts diferents de la casa. Els punts més freds son els que requereixen més atenció

Generalment, hi haurà una part de la casa més freda, en la que cal concentrar més l’atenció.

De vegades també és important tindre en compte les parets que donen a l’exterior, és a dir, les que no tenen altres cases a l’altra banda.

Comprova si hi ha olors a tancat o a productes químics. També si hi ha marques d’humitat o fong negre, especialment en els racons i els banys

Una humitat molt alta, i els fongs que l’acompanyen, poden provocar o empitjorar problemes de salut.

Els productes químics com productes de neteja, dissolvents, o pintura, també poden provocar problemes de salut si s’acumulen i es respiren molt de temps.

Com ho pots corregir?

Tapa totes les esquerdes amb silicona o massilla, especialment dins les caixes de les persianes

En el cas de les caixes de les persianes, de vegades és necessari reparar la pròpia caixa, o canviar per complet la persiana.

Canvia les finestres trencades a ser possible per dobles vidres

Quan siga possible, també es poden substituir les finestres per altres amb millor tancament, les batents tanquen millor que les corredisses.

En alguns casos, si l’amplada de l’àmpit de la finestra ho permet, fins i tot es poden posar unes altres finestres per fora de les ja existents.

Posa rivets al llarg del marc de portes o finestres que tanquen malament

En el vídeo de sota es pot veure com posar els rivets. Es poden posar al voltant de portes i finestres, i també per sota de les portes, però sempre convé prioritzar les parts més fredes, començar per les finestres i acabant per les portes interiors.

Ventila la casa cada dia, obrint les finestres uns deu minuts, un parell de vegades. Fes-ho de nit en estiu i a migdia en hivern, a poder ser poc abans de sortir de casa

Amb aquesta senzilla acció es poden resoldre pràcticament tots els problemes de humitat i qualitat de l’aire a l’interior.

En hivern baixa les persianes i tanca les cortines durant la nit. En estiu, fes-ho durant les hores de mes sol, i per la nit obre les finestres per tindre corrent d'aire

En general, convé obrir persianes o finestres quan la temperatura a l’exterior és més agradable que a l’interior.

Per escalfar la casa, el més eficient és l'aerotèrmia, seguida de les bombes de calor, les estufes de gas, i les estufes elèctriques

És important tindre en compte aquestes opcions quan es decideix fer una reforma o renovació.

ELECTRODOMÈSTICS

Eficiència i bones pràctiques

1

La majoria d’electrodomèstics consumeixen poc però durant tot el dia, i el consum s’acaba acumulant.

2

Hi ha uns pocs electrodomèstics que consumeixen més: la nevera ja que està tot el dia encesa, i l’escalfador d’aigua, la rentadora, el rentaplats i la cuina perquè tots generen calor.

Com ho pots comprovar?

Fent servir un mesurador de consum (com el de la imatge), mesura el consum de la nevera i de l'escalfador d'aigua durant un dia complet

Per fer servir un mesurador de consum, simplement connecta’l a un endoll i després endolla el que vulgues mesurar damunt. Normalment es pot mesurar la potència (en Watts, W) o el consum (en kilo Watts hora, kWh). Un kWh és el que consumeix un aparell de 1000W funcionant seguit durant una hora.

Per saber aproximadament el consum mensual, multiplica la mesura per 30.

Mesura també el consum d'altres grans electrodomèstics com la llavadora i el rentaplats durant un cicle complet

Per saber aproximadament el consum mensual, multiplica la mesura per la quantitat de vegades que fas servir cada electrodomèstic al mes.

Per a petits electrodomèstics, com televisió, router, carregadors o ordinadors, agrupa tots els que pugues en una sola regleta i mesura el consum durant un dia complet

Com aquests electrodomèstics consumeixen poc, si es mesuren per separat potser no s’arriba a detectar consum, però si que es pot veure la potència de cadascun.

Si mesurant un dia la mesura és molt menuda (0,1kWh per exemple), pots deixar-ho dos o tres dies.

Amb tot mesurat, pots saber què consumeix més, i per tant saber què és més important reduir

Per fer la comparativa és important comparar els consums mensuals aproximats de cada aparell.

Com ho pots corregir?

Escull sempre l'electrodomèstic més eficient possible quan l'hages de canviar, i les bombetes LED

Quan s’escull una bombeta és important, a més de quant consumeixen, saber quantes hores té de funcionament. Les bombetes LED generalment duren deu vegades més que altres.

Programa la nevera a una temperatura major, i canvia-li la goma si la porta no ajusta bé

Encara que cadascú té les seues preferències, en general no és necessari tindre la nevera al màxim de potència.

La major part de les pèrdues de la nevera venen d’un mal tancament de la porta, és important tindre la costum de tancar-la sempre bé, i si es veu que no ajusta, netejar bé la goma i la porta o directament canviar la goma.

Posa la rentadora a una temperatura més baixa, i el rentaplats en el programa més eficient

La temperatura alta en la rentadora només és necessària quan la roba està molt bruta, amb taques de greix. Si només es volen eliminar olors, amb aigua freda o a 30ºC és suficient, i no es corre el risc de mesclar colors.

A més, tant les rentadores com els rentaplats normalment tenen un programa «ECO» més eficient. Aquest programa sol dur la etiqueta «ECO», «Baix consum» o similar.

Posa els electrodomèstics, com la rentadora i el rentaplats, quan la llum és més barata, segons la teua tarifa

En el mercat lliure hi ha moltes tarifes diferents. Si la teua tarifa és plana o de preu fix, l’hora a la que fas servir la electricitat no té importància.

Si tens una tarifa de discriminació horària per trams, les hores més barates son de 12 de la nit a 8 del matí, i en cap de setmana o festius.

Si tens una tarifa indexada per hores, o estàs en el mercat regulat (PVPC), pots saber cada dia quines hores seran més barates al dia següent a partir de les 9 de la nit, consultant la web de Red Eléctrica Española, la web Tarifa Luz Hora, o les seues respectives APPs per a mòbil, RedOS i TarifaLuzHora.

Programa a menor temperatura l'escalfador d’aigua. Posa un programador (com el de la imatge), per encendre'l només les hores anteriors a quan es fa servir l'aigua calenta

L’escalfador d’aigua suposa un dels majors consums de la llar. Si tens uns horaris de ús d’aigua calenta regulars, és convenient tindre’l encès només les hores anteriors.

Segurament caldrà que ajustes la temperatura de l’escalfador i la quantitat d’hores que s’encén segons la capacitat de l’acumulador (en litres d’aigua) i quantes persones viuen a casa. Pots començar amb la situació actual, i reduir progressivament la temperatura i les hores que s’encén fins que comences a notar que s’acaba l’aigua calenta abans d’hora.

Apaga sempre les llums i els petits electrodomèstics quan no les fas servir. Fes-ho amb una regleta amb interruptor, apagant-la com a mínim durant la nit

És un costum fàcil d’adquirir i que estalvia una despesa completament innecessària.

ALTRES

Factura i estat de la instal.lació

1

La factura de la llum és complicada, té molts conceptes canviants.

2

Una instal·lació inadequada o defectuosa pot ser un perill per a qui la fa servir i pot generar consums addicionals.

3

Potser tens consums dels quals no eres conscient.

Com ho pots comprovar?

En la factura, comprova si a més de l'energia, la potència, els impostos, i el lloguer del comptador, et cobren més coses, com una assegurança

N’existeixen de molt variats, com «SecurLuz Plus Hogar» o «Tu asistente 24h plus». Moltes vegades no saps que els tens contractats, i te’ls segueixen cobrant fins i tot si canvies de comercialitzadora.

Comprova si hi ha cables o endolls que tenen cremades o fan olor a cremat, especialment quan tenen moltes coses connectades

Aquests tipus d’elements son senyal que la instal·lació no està en bon estat i es podria provocar un incendi.

Si tens comptador intel·ligent, apaga tots els aparells de la casa i comprova que el comptador marca potència instantània zero

En els comptadors intel·ligents, en pantalla es pot veure molta informació, navegant per un menú fent servir un botó. En general, una pulsació curta serveix per a passar al següent element del menú, i una pulsació llarga serveix per «entrar» en el menú.

El valor de potència està en el menú 0.17.0, però el camí per arribar és diferent per a cada model de comptador intel·ligent.

Un model habitual és de la marca ZIV, i en aquest cas per consultar la potència cal fer:

  • Pulsació llarga (entrar a menú L1)
  • Pulsació curta (opció L4)
  • Pulsació llarga (entrar a menú L4)
  • Tres pulsacions curtes (opció L44, lectures instantànies)
  • Pulsació llarga (entrar a menú L44)
  • Tres pulsacions curtes fins arribar a la potència instantània (en kW)

Com ho pots corregir?

Reclama a la comercialitzadora si hi ha conceptes a la factura a banda dels quatre fixos

En general, han de permetre donar-te de baixa.

Ajusta la potència a valors raonables. Les dades de consum de la distribuidora et poden indicar quant necessites

En la pàgina de la distribuidora de Iberdrola, indica la potència màxima que s’ha fet servir cada mes, en el tram punta i el tram vall.

En general, en el tram vall no és important ajustar la potència perquè és molt més barat.

Si la potència màxima utilitzada no arriba mai a un valor, es pot baixar la potència contractada fins aquest valor. També es pot baixar un poc més, i en aquest cas és possible que algunes vegades salte. Cada persona ha de considerar si li val la pena el que s’estalvia tenint en compte quantes vegades salta la llum.

Cal tindre en compte, però, que fer un canvi de potència costa diners sempre, i pujar la potència costa molts més diners que baixar-la, de manera que és millor assegurar-se abans de fer cap canvi.

Encara que puguen variar les tarifes, el més útil és reduir el consum d'energia, els kWh, amb els consells anteriors

Existeixen moltes tarifes diferents, de mercat lliure i regulat, etc. Però per a qualsevol tarifa sempre és segur que si es consumeix menys, es pagarà menys, i a més li estarem fent un favor al planeta.

Si el comptador detecta un consum que no saps d'on ve, revisa el que tens endollat. Si segueix passant, o creus que la instal·lació està en mal estat, cal que ho revise i repare una persona professional

De vegades instal·lacions defectuoses fan que hi haja un consum que, a més de ser inútil, pot arribar a ser perillós si desemboca en curtcircuits.

Un projecte de:

Amb el suport econòmic de:

Translate »